Megjelent a 2022-2023. évi BISEL országos versenyfelhívás


2022-10-27
Kontur Tamás | 2022-10-27 13:55:50

2022-2023. évi BISEL országos verseny

 „Víztiszta” elnevezésű

Versenyfelhívása

A Technológiai és Ipari Minisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Kisalföldi ASZC Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium közreműködésével országos versenyt hirdet a BISEL – Gumicsizmás természetvédelem program keretében „Víztiszta” címmel általános és középiskolák 7-12. évfolyamos tanulói számára két korcsoportban (7-9. és 10-12. évfolyam).

A versenyre 4-6 fős csapatok jelentkezését várjuk.

A verseny célja: a közeli kisvízfolyás vizsgálata, ökológiai állapotának BISEL módszerrel történő minősítése, élővilágának mélyebb megismerése. További cél az élményszerű feladatokon keresztül a vízfolyások és környezetük védelme iránti elköteleződés erősítése, az ökológiai összefüggések felismerése, komplex, átfogó gondolkodásmód elsajátítása és nem utolsósorban a csapatmunka, közösségépítés ösztönzése.   

A 2022-2023. évi versenyben arra fókuszálunk, hogyan, mitől válik tisztává a víz. A különféle élőlények, illetve az ember, milyen módon, milyen technikák alkalmazásával szűrik, tisztítják a vizet.

A verseny felépítése: a verseny vízvizsgálati részből, egy elméleti feladatsorból, egy tervezési feladatból, egy kreatív feladatból és a döntőből áll.

 

A http://bisel.hu/verseny oldalon megjelenő feladatok megoldásait online kell benyújtani az egyes fordulóknál meghatározott módon, a feltüntetett határidőig.

 

A versenyre való jelentkezés módja:

  1. amennyiben az iskola korábban még nem vett részt a BISEL programban, először regisztrálnia szükséges a BISEL honlapon a https://bisel.hu/user/registration?url=/ Az iskolát csak egyszer kell regisztrálni; névváltozás esetén módosítani kell az iskola nevét!

(A már regisztrált iskolák listája a https://bisel.hu/resztvevok címen tekinthető meg.);

  1. a versenyre az első forduló (elméleti feladatsor) megoldásával egyidejűleg beküldött jelentkezési lappal lehet jelentkezni. A résztvevő csapatokat kérjük, hogy válasszanak csapatnevet, valamint adják meg a csapattagok és a felkészítő tanár nevét és a kapcsolattartási e-mail címet!

 

BISEL vízvizsgálat:

A versenyben való részvétel feltétele egy szabályos BISEL terepi vízvizsgálat elvégzése kibővített élőhelyvizsgálattal és a részletes jegyzőkönyv kitöltése a BISEL honlapon. A terepi vizsgálattal kapcsolatban bővebb információt találnak a https://bisel.hu/bisel-meres-pontrol-pontra oldalon.

A jegyzőkönyvet a www.bisel.hu oldalra történő belépés után az Adataim/Projektjeim menüpontban az „Új projekt feltöltése” mezőre kattintva tudják feltölteni. Kérjük, minél több adatot adjanak meg, és fotókat is töltsenek fel a jegyzőkönyvhöz! A csapatok a makrogerincteleneken túl az adott vízfolyás és közvetlen környezetének növény- és állatvilágát is vegyék alaposabban szemügyre, és vizsgálják meg szerepüket a vizek öntisztulási folyamataiban, akárcsak azt, hogyan tudják „túlélni” a szennyezéseket.  

 

A vízvizsgálat a verseny meghirdetésétől 2023. május 10-ig végezhető el.

 

  1. forduló – elméleti feladatsor: (az élőlények vízszűrési és túlélési technikái)

Az elméleti feladatsor megoldása (külön online feladatlap a 7-9., illetve 10-12. évfolyamosoknak)

A feladatlap kitöltésével lehet benevezni a versenyre; a feladatlap október 26-tól érhető el a http://bisel.hu/verseny felületen.

 

Beküldési határidő: 2022. december 15.

 

  1. forduló – tervezési feladat:

Terv kidolgozása szakemberek (vízügyi, nemzeti parki, önkormányzati szakértők, főiskolai/ egyetemi oktatók stb.) bevonásávala helyi vízfolyások vizének tisztántartására, természetes úton történő szűrésére.

Fontos megvizsgálni az ok-okozati összefüggéseket a hatékonyabb megelőzés, védekezés érdekében!

 

Beküldési határidő: 2023. május 10.

 

  1. forduló – kreatív feladat:

Vízszűrő makett / modell készítése

Olyan természetes mechanizmusokon alapuló ötleteket, megoldásokat várunk, amelyeket a vízi élőlényektől a víztisztítás, vízszűrés terén elleshet, átvehet, alkalmazhat az ember is.

Elkészítési technika: hagyományos szabadkézi technikák mellett a digitális eszközök, programok használata is megengedett. A makett/modell fényképét, rajzát és működési elvének leírását és magyarázatát kérjük beküldeni.

 

Beküldési határidő: 2023. május 10.

 

Döntő:

A három forduló összesített eredménye alapján a két korcsoportban a legmagasabb pontszámot elérő 10-10 csapat jut a döntőbe, amiről külön értesítést küldünk majd a döntős csapatoknak.

A döntőben a csapatoknak maximum 6 perces videóban kell bemutatniuk a vízszűrő modelljük működését. A videót online úton kérjük eljuttatni a saját tárhelyre feltöltött bemutató linkjének megküldésével a bisel@tim.gov.hu címre 2023. május 10.-ig, az e-mailben leírva a csapat, az iskola, a felkészítő tanár és a csapattagok nevét!

Plusz pontok:

A vízfolyás fizikai és kémia vizsgálatával, kapcsolódó programok szervezésével (pl. tanóra a patakról, kreatív foglalkozások, pataknap szervezése, cikkek megjelentetése stb.), a vízfolyás több szakaszának vizsgálatával, a vizsgálatok több időpontban történő elvégzésével, a terepen talált hulladék hulladékradar applikáción keresztüli jelzéséért pluszpontokat lehet szerezni.

A plusz tevékenységekről szóló dokumentációkat a 3. forduló beadási határidejéig – 2023. május 10.-ig – lehet feltölteni.

Továbbra is ösztönözzük az iskolák közötti együttműködést, illetve a korábban vizsgált vízfolyás ismételt vizsgálatát, a vizsgálati eredmények időbeli változásának bemutatását. A csapatok több vízfolyást, vagy egy vízfolyás több szakaszát is vizsgálhatják, és összevethetik az eredményeket. A különböző időpontokban végzett vizsgálatok eredményei alapján kimutathatók a vízfolyást érintő, akár a szennyezések okozta változások, vagy éppen a természetes tisztulás, helyreállás folyamata is.

A vízvizsgálat, a három forduló, a pluszfeladatokért kapott pontok, illetve a döntőben elért eredmény alapján alakul ki a végső sorrend.

Díjazás:

Korcsoportonként az első három helyezett munkáját kiemelten díjazzuk. A döntőbe jutó valamennyi csapat részesül oklevélben.

Díjátadó: A díjátadó tervezett időpontja 2023. június 5. – környezetvédelmi világnap

További részletek a versenyről, a fordulónkénti feladatokról a http://bisel.hu/verseny oldalon jelennek meg. A hulladékradar applikációról bővebben a www.hulladekradar.hu oldalon lehet tájékozódni.

A versenyfelhívással, vagy a BISEL programba történő csatlakozással kapcsolatos kérdéseket a bisel@tim.gov.hu címre várjuk.

Mindenkinek jó versenyzést kívánnak a BISEL verseny szervezői!


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos