Mekkora lábon élünk?


2017-04-26
Turi László | 2017-09-19 23:34:17

Azt már tudjuk, hogy a fenntarthatóság szempontjából miért nélkülözhetetlen, hogy a háztartási vízhasználatunkat kordában tartsuk. De fontos tudni, hogy „vízfogyasztásunk” legnagyobb része nem jelenik meg az otthoni vízszámlánkon; valójában a legtöbb termék és szolgáltatás előállításához rengeteg vizet kell felhasználni, így fogyasztási szokásaink minden elemének hátterében nagymértékű rejtett vízfogyasztás áll. Ezt a rejtett vízfogyasztást épp úgy lehet számolni, mint az ökológiai lábnyomot, ez nevezzük vízlábnyomnak.

 

A vízlábnyom mértéke tehát azt mutatja meg, hogy mennyi vizet használunk el fogyasztóként közvetlenül és közvetetten a fogyasztási cikkeinken keresztül összesen.

Mihez mennyire? Például:

- egy pohár tejhez  200 literre (kb egy teli fürdőkád)

- egy szelet kenyérhez 40 literre (4 teli wc-tartálynyi)

- egy db pamutpóló gyártásához 2000 literre (10 teli fürdőkád)

- egy hamburger alapanyagaihoz és elkészítéséhez 2400 litere (12 teli fürdőkád)

Magyarországon átlagban naponta közvetlenül 120-140 liter vizet fogyasztunk fejenként (pl. táplálkozáshoz, tisztálkodáshoz, tisztításhoz, öntözéshez). Ugyanakkor a teljes vízlábnyomunk átlagosan több mint 2000 liter szintén naponta. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy közvetve az élelmiszereinkkel, tárgyainkkal, de még az energiafogyasztással is vizet használunk fel. A teljes vízlábnyomunk nekünk sem kevés, de a világ legtöbb országában még ennél is több vizet használnak fel a mindennapokban.

Hogy honnan van ennyi víz egy-egy országban?

Nos, az országok nem csak a saját területükön rendelkezésre álló vízmennyiséget használják. Minden területnek van belső és külső vízlábnyoma is. A belső lábnyom azt a vízmennyiséget jelenti, amit a hazai forrásokból nyernek (folyó- és állóvizekből, rétegvizekből, csapadékból stb.). Ezen kívül a külső lábnyom azt mutatja meg, mennyi az a vízmennyiség, amelyet az országba máshonnan behozott termékek gyártása emésztett fel más területeken. Gondolj bele, hogy a sok külföldről, egészen messzi országokból érkező termék gyártásához az ottani vízkészleteket csapoljuk közvetve, sokszor olyan országét, mely nálunk jóval szegényebb vízkészlettel rendelkezik.

Nem csak az embereknek és az országoknak, de az egyes üzletágaknak is van jellemző vízlábnyoma. Összességében például nálunk a mezőgazdaság az ország teljes vízfelhasználásának 70%-át, az ipar a 20%-át használja fel. Csak a maradék 10% az, amit közvetlenül a háztartásokban engedünk ki a csapokból. Ezért fontos, hogy ne csak a közvetlen otthoni vízfogyasztásodra figyelj, de arra is, hogy minden másból is mértékletesen, tudatosan és okosan fogyassz.

Ha szeretnéd kiszámolni a saját vízlábnyomodat, itt megteheted: http://waterfootprint.org/en/resources/interactive-tools/personal-water-footprint-calculator/ (az oldal kizárólag angol nyelven érhető el)

Források:

http://www.aprolepes.hu/zold-puska/zoeldtantargyak/viztakarekossag/301-vizlabnyom

http://waterfootprint.org

http://fna.hu/hir/mennyiavizasteakben

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos