Nemzetközi Duna-napot ünneplünk!


2017-06-29
Turi László | 2017-09-19 23:34:17

A Duna Európa második leghosszabb folyója, 10 országon halad át, vízgyűjtő területe további 7 országot érint. Számos nagyobb város, közülük 4 főváros emelkedik a partján (Bécs, Pozsony, Budapest és Belgrád). Mivel teljes hosszában rendkívül változatos geográfiával rendelkező, és különböző éghajlatú területeken fut keresztül, élővilága is üdítően sokszínű, számos ritka, és védett fajnak ad otthont.

Megérdemli hát, hogy saját ünnepe legyen!

A Világnap az alábbiak alapján lett kikiáltva:

 

A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság kezdeményezésére a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának tizedik évfordulója alkalmából, tizenhárom Duna menti ország 2004. június 29-én rendezte meg az első NEMZETKÖZI DUNA-NAP-ot. A hagyományteremtő ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a tíz nemzet által naponta használt és gyakran kihasznált folyóra, és ezáltal egyfajta dunai szolidaritást alakítson ki. A nemzetközi Duna-napon számos helyen ünneplik Európa nagy folyóját a Fekete erdőtől a Fekete tengerig. A nemzetközi Duna-nap fontosságát kiemeli, hogy az Európai Unió bővülésével a várhatóan egyre nagyobb szerepet játszik majd a dunai hajózás.

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/nemzetkozi_dunanap

 

Mennyire ismered a Dunát? 

Tedd próbára a tudásodat az itt található kvízzel:

http://kozelestavol.cafeblog.hu/2017/06/28/mennyire-ismered-a-dunat-nemzetkozi-duna-nap-kviz/

 

Érdekesség: 

Idén márciusban döntés született Új-Zélandon, hogy egy folyót ugyanolyan jogok illetnek meg, mint az országban élő embereket.

A témát rendkívül jól körüljárja ez a cikk: https://444.hu/2017/06/27/jarjanak-e-a-folyoknak-olyan-jogok-mint-az-embereknek

 

 

Mit gondolsz, a Dunának is kijárna, hogy „emberszámba vegyük”? Te támogatnád, hogy hazánkban is törvénybe iktassuk a természeti értékek jogait? Milyen előnyei és milyen hátrányai lennének? 

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos