Premier: Film a legkedvesebb magyar vizünkről


2018-04-18
Tegzes Mária | 2018-04-18 09:46:16

Vad Balaton - film a magyar tengerről

 

A Vad Magyarország, Vad Szigetköz és Vad Kunság után megérkezett a sorozat negyedik eleme, Mosonyi Szabolcs rendezésében a Vad Balaton. A sorozat célja, hogy felkeltse a nézők érdeklődését a legszebb magyar tájak iránt, hogy személyesen is ellátogassanak a mozivásznon megelevenedő vidékekre.

Az NMHH Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra program keretében megvalósult film már televíziós változatban látható volt, de a számos jó minőségű feltétel miatt készült egy hosszabb, 4K felbontású, szélesvásznú verziója is, mely április 19-től lesz látható az art mozikban.

Aki már látta a Vad Balaton című film tévés premierjét, annak is érdemes beülni a moziba, és nem csak azért, mert a tévés változathoz képest számos extra jelenetet is láthatunk, hanem azért is, mert széles vásznon, a lehető legnagyobb (4 K) felbontásban igazán különleges élmény viszontlátni hazánk egyik leggyönyörűbb vidékét.

 

 

A helyi szakembereknek különösen nagy szerepük van a természetfilmek forgatásakor. A Vad Balaton elkészültét az amatőr madarásztól kezdve a hivatásos természetvédőig, erdészig, 30-40 ember segítette. A süllő-fészkek keresésénél vagy a balinok ívásánál is helyi szakemberek szóltak, mikor megindult a nagy esemény, a stáb ilyenkor azonnal autóba ült, és rohant a Balatonhoz. Így volt ez a viharoknál is, de legalább 6-7-szer megtörtént, hogy hiába mentek, a vihar vagy elcsendesedett vagy irányt váltott. Persze, ha el is éri a vihar Balatont, még az sem garancia a jó felvételre, mert ehhez a megfelelő helyen is kell állni a kamerával. A jégtáblák torlódásánál is fontos volt ez.„500 méteren múlott a tökéletes felvétel, mire odaértem, ahonnan egy méterről lehetett volna filmezni, véget is ért az egész, ráadásul közben olyan viharos szél volt, hogy ember kezéből majd kitépte a kamerát.” - mesél a rendező a Turista Magazinnak.

 

A főszereplő maga a Balaton

A film forgatásához azért is van szükség több évre, mert az első évben inkább még csak felkutatják a terepet. Ilyenkor nagy a véletlenek szerepe is, de a második évben már céltudatosan rákészülnek az egyes eseményekre, helyszínekre. Mosonyi Szabolcs nem csak a film rendezője, operatőre, de a vágója is, felesége, Bagladi Erika pedig producerként és forgatókönyvíróként vett részt a munkában. A forgatás előkészítése során a főbb eseményeket, amelyeket szeretnének lefilmezni, előre kijelölik, de a forgatás közben is alakul még a forgatókönyv. „Kitaláltuk például, hogy legyen benne a filmben a keszegek ívása. Odamentünk, és láttuk, hogy a part tele van döglött halakkal, amelyeknek csak a feje hiányzott. Tudtuk, ez semmi más nem lehet, csak a vidra. Ezután került be a filmbe ez az állat is. Az elején nem is gondoltuk volna, hogy Tihanynál a vidrák ilyen aktívak.”

 

Bár a BISEL iránt elkötelezettekként meg kell említenünk, hogy kicsit hiányoljuk a makrogerinctelen élővilág megjelenését, azért örülünk, hogy az élővilág többi tagjáról ilyen gyönyörű felvételeket nézhetünk. Amúgy is a BISEL csak áramló vizek vízminősítésére alkalmas, állóvizekre jelenleg nincs kidolgozott BISEL-hez hasonló módszer...

 

Bővebben: http://www.turistamagazin.hu/kulisszatitkok-a-vad-balaton-forgatasarol.html

https://www.facebook.com/VadBalaton/

 


Cimkék:
ajánló víz

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos