A 2020-21. évi verseny módosított határidői


2020-12-02
Kontur Tamás | 2020-12-02 13:21:55

Figyelem !!!!

A járványhelyzet miatt módosultak a feladat beadási határidők és
változik a döntő és a díjátadó is!

(A módosult részeket piros színnel jelöljük.)

2020-2021. évi BISEL országos verseny

VERSENYFELHÍVÁSA

„Az életet adó víz”

Az Agrárminisztérium BISEL – Gumicsizmás természetvédelem programja keretében országos versenyt hirdet „Az életet adó víz” címmel általános iskolák, szakközépiskolák és gimnáziumok 7-12. évfolyamos tanulói számára két korcsoportban (7-9. és 10-12. évfolyam). A versenyre 4 fős csapatok jelentkezését várjuk.

A verseny célja: A kisvízfolyások BISEL módszerrel történő vizsgálata, monitorozása, az életet adó víz fontosságának tudatosítása, a vízhiány esetén fellépő jelenségek  megfigyelése, az élményszerű feladatokon keresztül a víz és a vízfolyások környezetének védelme iránti elköteleződés erősítése, az ökológiai összefüggések felismerése, komplex, átfogó gondolkodásmód elsajátítása és nem utolsósorban a közösségépítés, a csapatmunka.   

A verseny felépítése: a verseny három fordulóból és a döntőből áll.

A http://bisel.hu/verseny oldalon megjelenő feladatok megoldásait online kell benyújtani az egyes fordulóknál meghatározott módon, a feltüntetett határidőig.

A versenyre való jelentkezés módja:

  • amennyiben az iskola korábban még nem vett részt a BISEL programban, először regisztrálnia szükséges a BISEL honlapon a https://bisel.hu/user/registration?url=/ linken. Az iskolát csak EGYSZER kell regisztrálni; névváltozás esetén módosítani kell az iskola nevét.
    (a már regisztrált iskolák listája a https://bisel.hu/resztvevok címen tekinthető meg)
  • a versenyre az első forduló (elméleti feladatsor) megoldásának beküldésével lehet jelentkezni. A résztvevőknek csapatnevet kell választaniuk és a csapattagok és a felkészítő tanár nevét is meg kell adniuk a beküldéskor a versenyfelületen.

A versenyben való részvétel feltétele egy szabályos BISEL terepi vízvizsgálat elvégzése 2020. jún. 5. - 2021. május 14. között kibővített élőhely vizsgálattal + a részletes jegyzőkönyv online kitöltése. (A jegyzőkönyvet a www.bisel.hu oldalra történő belépés után az Adataim/Projektjeim menüpontban az „Új projekt feltöltése„ mezőre kattintva tudják feltölteni. Kérjük minél több adat megadását és fotók feltöltését is a jegyzőkönyvhöz.) A terepi vízvizsgálattal kapcsolatban a BISEL honlapon (https://bisel.hu/bisel-meres-pontrol-pontra) bővebb információ áll rendelkezésre.  Szeretnénk, ha a csapatok a makrogerincteleneken túl az adott vízfolyás és közvetlen környezetének növény és állatvilágát is alaposabban szemügyre vennék és az egyes fajok esetében megvizsgálnák a vízhez való szorosabb kapcsolódást, hogy az életükben milyen szerepet tölt be a víz, a vizes élőhely.

A vízfolyás fizikai és kémiai vizsgálatával, kapcsolódó programok szervezésével (pl. tanóra a patakról, kreatív foglalkozások, pataknap szervezése, stb.), a vízfolyás több szakaszának megvizsgálásával, a vizsgálatok több időpontban történő elvégzésével, illetve döntéshozók és szakértők (önkormányzat, vízügyi igazgatóság, kutatók) bevonásával pluszpontokat lehet szerezni. A pluszpontokért végzett tevékenységek dokumentumait saját tárhelyre kell feltölteni és a linket megadni a versenyfelületen május 14-ig.

A vízvizsgálat 2021. május 14-ig végezhető, illetve küldhető be.

 

  1. forduló:

Az elméleti feladatsor megoldása (online kitölthető feladatlappal, külön feladatlap a két korcsoport számára). A feladatlap elérhető a http://bisel.hu/verseny felületen.

Beküldési határidő: 2021. február 3.

 

  1. forduló:

Három, vizes élőhelyhez kötődő tápláléklánc bemutatása szabad technikai megoldással (videó, PPT, rajz, fotók…). Mindhárom esetben olyan tápláléklánc bemutatását kérjük, amelyekben szerepelnek az adott vízfolyás makrogerinctelen fajai is.

Technikai információk:

  • A csapat által készített anyagot (prezentációt, rajzot, fotót, stb.) saját tárhelyre kérjük feltölteni (egy mappába a három táplálékláncot), és a versenyfelületen a linket megadni ehhez a mappához (az értékeléshez fontos, hogy a link birtokában bárki megnyithassa a saját tárhelyre feltöltött anyagokat - a mappa megosztásához rövid útmutató itt található). Amennyiben a csapat videót készítene, annak hossza maximum 3 perc lehet. A három tápláléklánc bemutatása lehetőleg azonos technikával történjen. A versenyfelületen az alsó mezőben megadható bármi egyéb információ, magyarázat a megoldással kapcsolatban.

Beküldési határidő: 2021. március 3. 

 

  1. forduló:

Kreatív feladat - fotóalbum készítése a vízi makrovilágról, vízi élőhelyekről, növény- és állatvilágról, BISEL életképekből. Az események fotózását javasoljuk már a terepi vízvizsgálat során megkezdeni és az utolsó feladat befejezéséig végezni, hogy minden fontos mozzanat dokumentálásra kerüljön. Kérjük minden csapat figyeljen a képek élességére, minőségére is!

Beküldési határidő: 2021. május 14.

 

Döntő

A vízvizsgálat és a fordulók eredménye alapján korcsoportonként a legtöbb pontot elérő 10-10 csapat jut a döntőbe. A csapatokat e-mailben értesítjük a döntőbe jutásról május 31-ig.

A versenykiírás szerint a csapatoknak maximum 8 percben kell bemutatniuk, hogy az életet adó víz minősége, hiánya, vagy bősége milyen hatással van a természeti környezetre, növényekre, állatokra és az emberre. A járványhelyzetre tekintettel a döntőt nem személyes részvétellel rendezzük meg; a bemutatót (ppt-t, videót, stb.) saját tárhelyre kérjük feltölteni és linkjét a versenyfelületre beírni 2021. június 15-ig, megadva a csapat, az iskola, a felkészítő tanár és a csapattagok nevét.

A vízvizsgálat, a három forduló, a pluszfeladatokért kapott pontok, illetve a döntőben elért eredmény alapján alakul ki a végső sorrend.

 

Díjátadó

A díjátadó - ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi - várhatóan 2021. szeptemberében a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kerül megrendezésre, a díjazott csapatok és kísérőtanáraik részvételével.

Továbbra is ösztönözzük az iskolák közötti együttműködést, illetve a korábban vizsgált vízfolyás vizsgálatának folytatását, a vizsgálati eredmények időbeli változásának bemutatását. A csapatok több vízfolyást, vagy egy vízfolyás több szakaszát is vizsgálhatják és összevethetik az eredményeket.

Korcsoportonként az első három helyezett, illetve a valamilyen szempontból kiemelkedő teljesítményt nyújtó csapatok munkáját díjazzuk.

Jutalmazás:

  • Nemzeti Parkba szóló belépő és részvétel egy érdekes nemzeti parki programon
  • Értékes tárgyjutalmak (pl. sztereó mikroszkóp, vízvizsgálati koffer, édesvízi tesztkészlet, hordozható kombinált műszer stb.)

További részletek a versenyről, a fordulónkénti feladatokról, határidőkről, a http://bisel.hu/verseny oldalon jelennek meg.

A versenyfelhívással, versennyel vagy a BISEL programban való részvétellel, illetve a BISEL vizsgálattal kapcsolatos kérdéseket a bisel@am.gov.hu címre várjuk.


Verseny információk

Meghirdetésre került "A vízből kelő élet" 2023-2024. évi BISEL verseny.

Az online elméleti feladatsorok ide kattintva érhetők el belépés után.

Minden csapatnak jó versenyzést kívánunk!

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos