A 2020-21. évi verseny módosított határidői


2020-12-02
Kontur Tamás | 2020-12-02 13:21:55

Figyelem !!!!

A járványhelyzet miatt módosultak a feladat beadási határidők és
változik a döntő és a díjátadó is!

(A módosult részeket piros színnel jelöljük.)

2020-2021. évi BISEL országos verseny

VERSENYFELHÍVÁSA

„Az életet adó víz”

Az Agrárminisztérium BISEL – Gumicsizmás természetvédelem programja keretében országos versenyt hirdet „Az életet adó víz” címmel általános iskolák, szakközépiskolák és gimnáziumok 7-12. évfolyamos tanulói számára két korcsoportban (7-9. és 10-12. évfolyam). A versenyre 4 fős csapatok jelentkezését várjuk.

A verseny célja: A kisvízfolyások BISEL módszerrel történő vizsgálata, monitorozása, az életet adó víz fontosságának tudatosítása, a vízhiány esetén fellépő jelenségek  megfigyelése, az élményszerű feladatokon keresztül a víz és a vízfolyások környezetének védelme iránti elköteleződés erősítése, az ökológiai összefüggések felismerése, komplex, átfogó gondolkodásmód elsajátítása és nem utolsósorban a közösségépítés, a csapatmunka.   

A verseny felépítése: a verseny három fordulóból és a döntőből áll.

A http://bisel.hu/verseny oldalon megjelenő feladatok megoldásait online kell benyújtani az egyes fordulóknál meghatározott módon, a feltüntetett határidőig.

A versenyre való jelentkezés módja:

  • amennyiben az iskola korábban még nem vett részt a BISEL programban, először regisztrálnia szükséges a BISEL honlapon a https://bisel.hu/user/registration?url=/ linken. Az iskolát csak EGYSZER kell regisztrálni; névváltozás esetén módosítani kell az iskola nevét.
    (a már regisztrált iskolák listája a https://bisel.hu/resztvevok címen tekinthető meg)
  • a versenyre az első forduló (elméleti feladatsor) megoldásának beküldésével lehet jelentkezni. A résztvevőknek csapatnevet kell választaniuk és a csapattagok és a felkészítő tanár nevét is meg kell adniuk a beküldéskor a versenyfelületen.

A versenyben való részvétel feltétele egy szabályos BISEL terepi vízvizsgálat elvégzése 2020. jún. 5. - 2021. május 14. között kibővített élőhely vizsgálattal + a részletes jegyzőkönyv online kitöltése. (A jegyzőkönyvet a www.bisel.hu oldalra történő belépés után az Adataim/Projektjeim menüpontban az „Új projekt feltöltése„ mezőre kattintva tudják feltölteni. Kérjük minél több adat megadását és fotók feltöltését is a jegyzőkönyvhöz.) A terepi vízvizsgálattal kapcsolatban a BISEL honlapon (https://bisel.hu/bisel-meres-pontrol-pontra) bővebb információ áll rendelkezésre.  Szeretnénk, ha a csapatok a makrogerincteleneken túl az adott vízfolyás és közvetlen környezetének növény és állatvilágát is alaposabban szemügyre vennék és az egyes fajok esetében megvizsgálnák a vízhez való szorosabb kapcsolódást, hogy az életükben milyen szerepet tölt be a víz, a vizes élőhely.

A vízfolyás fizikai és kémiai vizsgálatával, kapcsolódó programok szervezésével (pl. tanóra a patakról, kreatív foglalkozások, pataknap szervezése, stb.), a vízfolyás több szakaszának megvizsgálásával, a vizsgálatok több időpontban történő elvégzésével, illetve döntéshozók és szakértők (önkormányzat, vízügyi igazgatóság, kutatók) bevonásával pluszpontokat lehet szerezni. A pluszpontokért végzett tevékenységek dokumentumait saját tárhelyre kell feltölteni és a linket megadni a versenyfelületen május 14-ig.

A vízvizsgálat 2021. május 14-ig végezhető, illetve küldhető be.

 

  1. forduló:

Az elméleti feladatsor megoldása (online kitölthető feladatlappal, külön feladatlap a két korcsoport számára). A feladatlap elérhető a http://bisel.hu/verseny felületen.

Beküldési határidő: 2021. február 3.

 

  1. forduló:

Három, vizes élőhelyhez kötődő tápláléklánc bemutatása szabad technikai megoldással (videó, PPT, rajz, fotók…). Mindhárom esetben olyan tápláléklánc bemutatását kérjük, amelyekben szerepelnek az adott vízfolyás makrogerinctelen fajai is.

Technikai információk:

  • A csapat által készített anyagot (prezentációt, rajzot, fotót, stb.) saját tárhelyre kérjük feltölteni (egy mappába a három táplálékláncot), és a versenyfelületen a linket megadni ehhez a mappához (az értékeléshez fontos, hogy a link birtokában bárki megnyithassa a saját tárhelyre feltöltött anyagokat - a mappa megosztásához rövid útmutató itt található). Amennyiben a csapat videót készítene, annak hossza maximum 3 perc lehet. A három tápláléklánc bemutatása lehetőleg azonos technikával történjen. A versenyfelületen az alsó mezőben megadható bármi egyéb információ, magyarázat a megoldással kapcsolatban.

Beküldési határidő: 2021. március 3. 

 

  1. forduló:

Kreatív feladat - fotóalbum készítése a vízi makrovilágról, vízi élőhelyekről, növény- és állatvilágról, BISEL életképekből. Az események fotózását javasoljuk már a terepi vízvizsgálat során megkezdeni és az utolsó feladat befejezéséig végezni, hogy minden fontos mozzanat dokumentálásra kerüljön. Kérjük minden csapat figyeljen a képek élességére, minőségére is!

Beküldési határidő: 2021. május 14.

 

Döntő

A vízvizsgálat és a fordulók eredménye alapján korcsoportonként a legtöbb pontot elérő 10-10 csapat jut a döntőbe. A csapatokat e-mailben értesítjük a döntőbe jutásról május 31-ig.

A versenykiírás szerint a csapatoknak maximum 8 percben kell bemutatniuk, hogy az életet adó víz minősége, hiánya, vagy bősége milyen hatással van a természeti környezetre, növényekre, állatokra és az emberre. A járványhelyzetre tekintettel a döntőt nem személyes részvétellel rendezzük meg; a bemutatót (ppt-t, videót, stb.) saját tárhelyre kérjük feltölteni és linkjét a versenyfelületre beírni 2021. június 15-ig, megadva a csapat, az iskola, a felkészítő tanár és a csapattagok nevét.

A vízvizsgálat, a három forduló, a pluszfeladatokért kapott pontok, illetve a döntőben elért eredmény alapján alakul ki a végső sorrend.

 

Díjátadó

A díjátadó - ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi - várhatóan 2021. szeptemberében a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kerül megrendezésre, a díjazott csapatok és kísérőtanáraik részvételével.

Továbbra is ösztönözzük az iskolák közötti együttműködést, illetve a korábban vizsgált vízfolyás vizsgálatának folytatását, a vizsgálati eredmények időbeli változásának bemutatását. A csapatok több vízfolyást, vagy egy vízfolyás több szakaszát is vizsgálhatják és összevethetik az eredményeket.

Korcsoportonként az első három helyezett, illetve a valamilyen szempontból kiemelkedő teljesítményt nyújtó csapatok munkáját díjazzuk.

Jutalmazás:

  • Nemzeti Parkba szóló belépő és részvétel egy érdekes nemzeti parki programon
  • Értékes tárgyjutalmak (pl. sztereó mikroszkóp, vízvizsgálati koffer, édesvízi tesztkészlet, hordozható kombinált műszer stb.)

További részletek a versenyről, a fordulónkénti feladatokról, határidőkről, a http://bisel.hu/verseny oldalon jelennek meg.

A versenyfelhívással, versennyel vagy a BISEL programban való részvétellel, illetve a BISEL vizsgálattal kapcsolatos kérdéseket a bisel@am.gov.hu címre várjuk.


Verseny információk

A 2022-2023. évi "Víztiszta" BISEL verseny feladatait és a plusz pontokért végzett feladatokat  itt  kérjük feltölteni a megfelelő mezőre kattintva. Ne feledkezzenek meg a csapatnév, a csapattagok, a felkészítő tanár nevének megadásáról!

Beküldési határidő május 10. szerda 12:00 óra (módosított határidő)

 

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos