Patak menti Portrék - BISEL országos verseny


2017-08-25
Turi László | 2017-09-19 21:38:10

Patak menti Portrék – BISEL országos verseny

VERSENYSZABÁLYZATA

2017 -2018.

 

A Földművelésügyi Minisztérium BISEL – Bioindikáció az iskolai oktatásban programja kapcsán Patak menti Portrék címmel az élőhely világnaptól a víz világnapjáig tartó országos versenyt hirdet.

 

Célcsoportja: általános iskolák, szakképző iskolák és gimnáziumok 7-14. évfolyamot végző tanulói, két kategóriában értékelve: 7-9. évfolyam és 10-14. évfolyam. A versenyre 4 fős csapatok jelentkezését várjuk, a csapatok összetétele a verseny folyamán nem változhat. Egy intézményből természetesen több csapat is nevezhet.

A verseny célja: A felszíni édesvizek érzékenységének és fontosságának megismerése, a vizes élőhelyhez kapcsolódó biológiai sokféleség vizsgálata. A BISEL ökológiai állapotfelmérésen alapuló vízminősítési módszer népszerűsítése.

Szervező: A Földművelésügyi Minisztérium – a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. közreműködésével.

A verseny felépítése

A verseny három fordulóból áll. A http://bisel.hu/verseny oldalon megjelenő feladatok megoldásait a bisel.fm@gmail.com elektronikus címre kell elküldeni az egyes fordulóknál feltüntetett határidőig. A versenyre való jelentkezéshez a megadott e-mail címen történő előzetes regisztráció szükséges, kérjük, hogy az e-mail tárgy rovatába szíveskedjenek feltüntetni, hogy regisztráció. A csapatok munkájának könnyebb nyomon követhetősége érdekében kérjük, hogy egy csapat lehetőleg minden dokumentumát és feladatmegoldását azonos elektronikus címről küldje meg, arról, amelyen regisztrált.

A beérkezett jelentkezéseket a honlapon lehet nyomon követni.

A regisztráció az alábbi táblázat kitöltésével és megküldésével lehetséges:

Iskola neve  
Város  
Felkészítő tanár  
Csapatnév  
Csapat tagjai  
   
   
   
Évfolyam  
Elektronikus levelező cím  


I. forduló:

A habitat - élőhely világnaphoz (október elsejéhez) kapcsolódva egy akcióprogramot hirdetünk meg. 2017. szeptember 25. – október 1. közötti héten egy terepi BISEL vizsgálat megvalósítását kérjük. A jól dokumentált, megfelelően kivitelezett vizsgálat hiánytalanul kitöltött jegyzőkönyve feltétele a forduló érvényességének. Az eseményt ki lehet egészíteni kapcsolódó programokkal (patakrész örökbefogadása, szemétszedés, egyéb terepi vizsgálatok, madár-, illetve vadles program, családi nap, döntéshozó vagy szakmai érintettségű emberek meghívása stb.). Elvárás, hogy minimum egy sajtómegjelenés készüljön a megvalósított programról. Amennyiben ez nem megoldható, elfogadjuk az iskolaújságban vagy az iskola honlapján való megjelenést is. Az egyes fakultatív elemekkel megszerezhető pontozást a feladat kiírásakor részletezve közzétesszük. (Csapatok és intézmények együttműködését pluszponttal díjazzuk, ilyenkor természetesen ugyanazt az anyagot várjuk minden érintett részéről megküldeni.)

Beküldési határidő:

·         Beszámoló az akcióhéten megvalósított vizsgálatról: 2017. október 7. (szombat)

·         Sajtómegjelenés megküldése: 2017. november 1. (szerda)

A forduló lezárását követően a honlapon is bemutatjuk a megvalósított projekteket és sajtóanyagokat.

 

II. forduló:

November 13-án (hétfőn) délután 14:30-kor jelenik meg a második forduló feladata. A játékos, elméleti feladatsor számítógéppel kitöltött válaszlapját a bisel.fm@gmail.com elektronikus címre kell megküldeni. A forduló feladatai kapcsolódnak a honlapon megtalálható tartalmakhoz.

 Beküldési határidő: 2017. november 17. (péntek) 15:00

 

III. forduló:

Kreatív terepi határozó készítése a korábban vizsgált vízfolyás élővilágáról. A határozóban vízi makrogerinctelenek, valamint vízi és vízparti növények fajszintű bemutatását várjuk, alaktani leírással és az életmódjuk rövid jellemzésével. Minimum 15 és maximum 25 faj szerepelhet a határozóban, a bemutatott fajok legalább egyharmada legyen makrogerinctelen. A határozó kitérhet az egyes fajok ökoszisztémában betöltött szerepére és hatásaira, vízminőséget jelző vagy befolyásoló funkciójára.

A forduló megnyitása: 2017. december 1. (péntek) 08:00 (ekkortól fogadjuk az alkotásokat)

Beküldési határidő: 2018. január 17. (szerda)

A pályamunkák elfogadásának feltétele, hogy az alkotók csak saját készítésű felvételeket vagy rajzokat használjanak a terepi határozó készítése során. Erről egy nyilatkozatot kérünk a felkészítő tanár részéről.

A powerpointban összeállított végső dokumentumokat pdf formába mentve várjuk a bisel.fm@gmail.com elektronikus címre beküldeni. Fontos, hogy a beküldött alkotások szakmailag és esztétikailag egyaránt értékelhetőek legyenek. A nevező csapatok jelentkezésükkel hozzájárulnak, hogy a verseny kapcsán elkészülő munkákat a BISEL verseny szervezői a továbbiakban felhasználhatják – a szerzők feltüntetésével – a honlapon és a programmal kapcsolatos megjelenéseken.

 

A fordulók során a feladatmegoldásokat beküldő e-maileknek minden esetben tartalmaznia kell:

● a feladatra adott válaszokat tartalmazó dokumentumot,

● a versenyre jelentkező csapat nevét, az iskola nevét és városát, a felkészítő tanár és a 4 fős csapat tagjainak nevét és évfolyamát.

 

Döntő forduló és eredményhirdetés:

A III. forduló alkotásait, valamint az egész versenyben való teljesítményt figyelembe véve a zsűri 2018. február 17-ig a két korcsoportból a 10-10 legjobb csapat számára elektronikusan értesítést küld a döntőben való részvétel lehetőségéről. Ezzel párhuzamosan kerül fel a honlapra az egész verseny csapatonkénti pontozása. (A fordulók végén nem hirdetünk eredményt.)

Várhatóan 2018. március 22-én, a víz világnapján a döntő fordulóban a vizsgált patak élővilágát a terepi határozó segítségével egy 3-5 perces prezentációban kell bemutatni. Az előadásban az elkészített határozó releváns oldalainak bemutatásán kívül egyéb prezentációs technikák alkalmazására is lehetőség van. A zsűri az előadások nyomán választja ki az első három helyezettet mindkét korcsoportból.

 

 Jutalmazás:

● Ingyenes Nemzeti Parkba szóló belépő és részvétel egy nemzeti parki programon 

● Tárgy- és könyvjutalmak


Cimkék:
verseny

Verseny információk

Meghirdetésre került "A vízből kelő élet" 2023-2024. évi BISEL verseny.

Az online elméleti feladatsorok ide kattintva érhetők el belépés után.

Minden csapatnak jó versenyzést kívánunk!

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos