Patak menti Portrék - BISEL országos verseny


2017-08-25
Turi László | 2017-09-19 21:38:10

Patak menti Portrék – BISEL országos verseny

VERSENYSZABÁLYZATA

2017 -2018.

 

A Földművelésügyi Minisztérium BISEL – Bioindikáció az iskolai oktatásban programja kapcsán Patak menti Portrék címmel az élőhely világnaptól a víz világnapjáig tartó országos versenyt hirdet.

 

Célcsoportja: általános iskolák, szakképző iskolák és gimnáziumok 7-14. évfolyamot végző tanulói, két kategóriában értékelve: 7-9. évfolyam és 10-14. évfolyam. A versenyre 4 fős csapatok jelentkezését várjuk, a csapatok összetétele a verseny folyamán nem változhat. Egy intézményből természetesen több csapat is nevezhet.

A verseny célja: A felszíni édesvizek érzékenységének és fontosságának megismerése, a vizes élőhelyhez kapcsolódó biológiai sokféleség vizsgálata. A BISEL ökológiai állapotfelmérésen alapuló vízminősítési módszer népszerűsítése.

Szervező: A Földművelésügyi Minisztérium – a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. közreműködésével.

A verseny felépítése

A verseny három fordulóból áll. A http://bisel.hu/verseny oldalon megjelenő feladatok megoldásait a bisel.fm@gmail.com elektronikus címre kell elküldeni az egyes fordulóknál feltüntetett határidőig. A versenyre való jelentkezéshez a megadott e-mail címen történő előzetes regisztráció szükséges, kérjük, hogy az e-mail tárgy rovatába szíveskedjenek feltüntetni, hogy regisztráció. A csapatok munkájának könnyebb nyomon követhetősége érdekében kérjük, hogy egy csapat lehetőleg minden dokumentumát és feladatmegoldását azonos elektronikus címről küldje meg, arról, amelyen regisztrált.

A beérkezett jelentkezéseket a honlapon lehet nyomon követni.

A regisztráció az alábbi táblázat kitöltésével és megküldésével lehetséges:

Iskola neve  
Város  
Felkészítő tanár  
Csapatnév  
Csapat tagjai  
   
   
   
Évfolyam  
Elektronikus levelező cím  


I. forduló:

A habitat - élőhely világnaphoz (október elsejéhez) kapcsolódva egy akcióprogramot hirdetünk meg. 2017. szeptember 25. – október 1. közötti héten egy terepi BISEL vizsgálat megvalósítását kérjük. A jól dokumentált, megfelelően kivitelezett vizsgálat hiánytalanul kitöltött jegyzőkönyve feltétele a forduló érvényességének. Az eseményt ki lehet egészíteni kapcsolódó programokkal (patakrész örökbefogadása, szemétszedés, egyéb terepi vizsgálatok, madár-, illetve vadles program, családi nap, döntéshozó vagy szakmai érintettségű emberek meghívása stb.). Elvárás, hogy minimum egy sajtómegjelenés készüljön a megvalósított programról. Amennyiben ez nem megoldható, elfogadjuk az iskolaújságban vagy az iskola honlapján való megjelenést is. Az egyes fakultatív elemekkel megszerezhető pontozást a feladat kiírásakor részletezve közzétesszük. (Csapatok és intézmények együttműködését pluszponttal díjazzuk, ilyenkor természetesen ugyanazt az anyagot várjuk minden érintett részéről megküldeni.)

Beküldési határidő:

·         Beszámoló az akcióhéten megvalósított vizsgálatról: 2017. október 7. (szombat)

·         Sajtómegjelenés megküldése: 2017. november 1. (szerda)

A forduló lezárását követően a honlapon is bemutatjuk a megvalósított projekteket és sajtóanyagokat.

 

II. forduló:

November 13-án (hétfőn) délután 14:30-kor jelenik meg a második forduló feladata. A játékos, elméleti feladatsor számítógéppel kitöltött válaszlapját a bisel.fm@gmail.com elektronikus címre kell megküldeni. A forduló feladatai kapcsolódnak a honlapon megtalálható tartalmakhoz.

 Beküldési határidő: 2017. november 17. (péntek) 15:00

 

III. forduló:

Kreatív terepi határozó készítése a korábban vizsgált vízfolyás élővilágáról. A határozóban vízi makrogerinctelenek, valamint vízi és vízparti növények fajszintű bemutatását várjuk, alaktani leírással és az életmódjuk rövid jellemzésével. Minimum 15 és maximum 25 faj szerepelhet a határozóban, a bemutatott fajok legalább egyharmada legyen makrogerinctelen. A határozó kitérhet az egyes fajok ökoszisztémában betöltött szerepére és hatásaira, vízminőséget jelző vagy befolyásoló funkciójára.

A forduló megnyitása: 2017. december 1. (péntek) 08:00 (ekkortól fogadjuk az alkotásokat)

Beküldési határidő: 2018. január 17. (szerda)

A pályamunkák elfogadásának feltétele, hogy az alkotók csak saját készítésű felvételeket vagy rajzokat használjanak a terepi határozó készítése során. Erről egy nyilatkozatot kérünk a felkészítő tanár részéről.

A powerpointban összeállított végső dokumentumokat pdf formába mentve várjuk a bisel.fm@gmail.com elektronikus címre beküldeni. Fontos, hogy a beküldött alkotások szakmailag és esztétikailag egyaránt értékelhetőek legyenek. A nevező csapatok jelentkezésükkel hozzájárulnak, hogy a verseny kapcsán elkészülő munkákat a BISEL verseny szervezői a továbbiakban felhasználhatják – a szerzők feltüntetésével – a honlapon és a programmal kapcsolatos megjelenéseken.

 

A fordulók során a feladatmegoldásokat beküldő e-maileknek minden esetben tartalmaznia kell:

● a feladatra adott válaszokat tartalmazó dokumentumot,

● a versenyre jelentkező csapat nevét, az iskola nevét és városát, a felkészítő tanár és a 4 fős csapat tagjainak nevét és évfolyamát.

 

Döntő forduló és eredményhirdetés:

A III. forduló alkotásait, valamint az egész versenyben való teljesítményt figyelembe véve a zsűri 2018. február 17-ig a két korcsoportból a 10-10 legjobb csapat számára elektronikusan értesítést küld a döntőben való részvétel lehetőségéről. Ezzel párhuzamosan kerül fel a honlapra az egész verseny csapatonkénti pontozása. (A fordulók végén nem hirdetünk eredményt.)

Várhatóan 2018. március 22-én, a víz világnapján a döntő fordulóban a vizsgált patak élővilágát a terepi határozó segítségével egy 3-5 perces prezentációban kell bemutatni. Az előadásban az elkészített határozó releváns oldalainak bemutatásán kívül egyéb prezentációs technikák alkalmazására is lehetőség van. A zsűri az előadások nyomán választja ki az első három helyezettet mindkét korcsoportból.

 

 Jutalmazás:

● Ingyenes Nemzeti Parkba szóló belépő és részvétel egy nemzeti parki programon 

● Tárgy- és könyvjutalmak


Cimkék:
verseny

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos