Hírek

Március 22. a Víz Világnapja


2024-03-22
Kontur Tamás | 2024-03-22 10:34:11

A víz világnapját 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése és először egy évvel később, 1993-ban tartották. A világnapot minden év március 22-én tartjuk, amely mottóján, felhívásain, programjain keresztül ráirányítja a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A világnap egyik fő célja, hogy cselekvésre buzdítson. Az ide vonatkozó Fenntartható Fejlődési Cél: 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez.

Ez a jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.
Az UNESCO és az UN-WATER évente egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a Víz Világnap mottója kapcsolódik. A szervezetek témaválasztásukkal minden évben újabb és újabb irányból világítanak rá a fő üzenetre és szembesítenek minket azzal, hogy az élet milyen sok területe kapcsolódik a vízhez.

A 2024-es nemzetközi szlogen: “Víz a békéért”

Amikor a víz területén együttműködünk, a keltett hullámok továbbgyűrűznek – elősegítve ezzel a békét, a jólétet és a kihívásokkal szembeni ellenálló-képességet.

A vízről egy-egy tény:

A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapfeltétele és az egyetlen olyan természetes anyag a Földön, amely mindhárom halmazállapotában megtalálható.

A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme. Magyarország ivóvíz ellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik, ezért óriási jelentősége van annak, hogy milyen tevékenységet folytatunk a felszínen, mivel permetezünk, mivel trágyázunk, a különféle hulladékot hova helyezzük, hisz minden felszíni szennyeződés eljuthat az ivóvízbázisunkat jelentő felszín alatti vizeinkbe.

Pár érdekesség a vízzel kapcsolatban:

  • Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle, a sejt- és testnedvek legnagyobb részét víz alkotja. A vér ozmózisnyomásának normál szinten tartásában is jelentős szerepe van. 

  • A víz rendkívül fontos szerepet betöltő kémiai anyag, a Föld vízburkát alkotja, kitölti a világ óceánjait és tengereit, az ásványok és kőzetek alkotórésze, a növényi és állati szervezetek pótolhatatlan része. 

     Forrás: Wikipédia
  • A vizekben élő állatok számára nélkülözhetetlen. Az oldott oxigént lélegzik kopoltyújukkal, másrészt télen, mivel 4 °C-on a legsűrűbb, a 4 °C-os víz a vizek aljára süllyed, és ezek után nem érintkezik a hideg levegővel, ezért nem fagy meg. Így az állatok áttelelhetnek megfagyás nélkül a tavak alsó részeiben.

  • A felületi feszültség a folyadékok alapvető tulajdonsága, ami miatt a folyadékok a lehető legkisebb fajlagos felületű alakzatot (gömb) igyekeznek felvenni, ha külső erőtér nem hat rájuk. Oka a folyadék részecskéi (atomok, egyszerű és összetett ionok, molekulák vagy ezekből felépülő kisebb aggregátumok) között fellépő kohéziós erő. Ezért gömb alakú a kis méretű lebegő folyadékcsepp, vagy a szappanbuborék stb.

    A felületi feszültség következménye, hogy bizonyos tárgyak és állatkák a vízben nem süllyednek el, a víz felületén maradnak, bár a sűrűségük nagyobb, mint a folyadéké.

Fotó: Nagy Márton - "Vízenjáró"

A földi élet fenntartása érdekében fontos tehát mindent megtennünk a víz védelméért, a felelős használatáért. Ahhoz, hogy megvédjünk valamit, előbb viszont meg kell ismernünk. A mélyebb megismeréshez pedig személyes tapasztalat szükséges.

A személyes élmény szerzéséhez mindenkit arra bátorítunk, hogy tervezzen hétvégi kirándulást, kerékpártúrát, fotózást vizes élőhely közelébe és ismerje meg azokat a rejtett titkokat, természeti kincseket, amelyeket ezek az élőhelyek tartogatnak számunkra. Mindannyiunkat meg fog érinteni a természet szépsége, tisztasága, csendje, harmóniája és ha a szeretett tavunkat, folyónkat, patakunkat veszély fenyegeti, meg is fogjuk védeni azt.

Forrás: Wikipédia, vizvilagnap.hu





Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos